keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Metsän kultaa

Eipä taida mikään niin mieltäni rauhoittaa, kuin metsä. Se. että sieltä vielä saa ilmaista ja puhdasta ruokaa mukaansa on vain kaupanpäällinen. On toki suuri ilo tuoda mukanaan kotiin korillinen
sieniä, tai vasullinen marjoja. Nyt kun ilmat suosivat, eikä lumi vielä peitä maata, löytöretkeilijä palkitaan aina jollain pienellä lahjalla, jos ei suuremmallakin. Tänään saalis ei ollut suuri, mutta tyhjin käsin ei metsästä palattu. Pari litraa suppilovahveroita ja pari myöhäistä kanttarellia. Kun saalis ei ole tarpeeksi suuri kuivatettavaksi, on tehtävä kastike, tahi keitto, ihan samoin tein. Tänään soosia jauhelihapihvien kaveriksi. Yksinkertainen metsän maku suussa ja vielä punaiset posket ulkoilmasta, on helppo hymyillä!
 Joulukorttitehdas on hiukan jäljessä aikataulustaan, mutta nyt alkaa suhina fabriikissa. Viimevuodelta on muutama vielä jäljellä ja tarkoitus olisi saada korteilla kasaan hiukan säästöjä talven lomamatkaan jonnekkin lämpimään. Suomen talvi on minulle liian pimeä ja pitkä. Pieni vierailu valoon tekee hyvää mielelle.
Viimevuotisia kortteja
Menkää rakkaat ihmiset metsään! Puiden halailu tekee hyvää sielulle ja ruumille!
Parahin terveisin luonnonlapsi Minna

tiistai 3. marraskuuta 2015

Papupadat porisee

Vuosi on vierähtänyt kamalassa kiireessä ja moni perushomma on jäänyt vaille huomiota. Ruoanlaittokin on ollut kotona minimissään, kun maailma vie artistia ristiin rastiin. Muutama kotipäivä helpottaa levontarvetta ja niin paljon ikävöityä kokkaushimoa.
Aikaisemmin olen jo kirjoittanut pavunkeittopäivästä ja se toteui vihdoin  taasen tänään. Onneksi niin, koska pakkasen papuvarato tyhjeni viime vapailla. Tällä kertaa keittyivät mustapavut, pienet valkoiset pavut ja kikherneet. Ostan papuni ja linssini etnisistä marketeista ja säästö on valtava tavan marketteihin nähden. Myös niin, että itse kun keittää ,säästää sekin pankkitilille ropoja muuhun mukavaan. Kikherneet kuorin käsin keitettyäni ne, koska kuoret irtoavat helposti ,kun niitä valmistaa ruoaksi ja se mielestäni näyttää rumalta. Jos olet valmistamassa niistä esim. hummusta ,ei kuoria tarvitse ottaa pois, eikä muutenkaan ,jos ei se silmää häiritse.
Papuja kiehumassa



Kikherneiden kuorintaa
Aikaa tähän hommaan toki kuluu muutamakin tunti, mutta on sen vaivan arvoista minulle.
Laitan pavut pakkaseen 400/200gr annoksiin ja ne ovat käytettävissä ruokiin pienellä vaivalla.
Tänään tein lopuksi mitälöytykaapista-keiton. Sipulia, purjoa, valkosipulia, puolikas purkki tomaattipyrettä, pari laakerinlehteä, lihaliemikuutio, kuivunut chilipalko, 200gr naudan jauhelihaa, sitruunamehua, ruohosipulia pakkasesta , iso kourallinen eilisestä jäänyttä keitettyä riisiä ja pippuria myllystä. Ja tietysti papuja. Mustia ja valkoisia yhteensä n.4 dl keitettyinä. Suolan tarkistin vielä lopuksi ja lisäsin hiukan.
Jos minulla olisi ollut pavunkeittoseuraa, olisi papupata porissut niin liedellä, kun sen ulkopuolellakin! Ihania syyspäiviä toivottaa kohtalaisen puhelias Minna!
Papusoppaa