keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Kielen vievä hummus

Syksyn sato on nyt kerätty ja kasvimaa vaipumassa talviuneensa. Kasviksia on vielä runsaasti jääkaapissa ja kiire on kova valmistaa ne ruoaksi ja säilöttäväksi.
Keitin suuren määrän punajuuria ja aivot sekä keittokirjojen sivut saivat kyytiä ,etsiessäni vaihtoehtoja näiden ihanien juurikkaiden käyttöön.
Tapanani ei ole tässä blogissa jakaa reseptejä, jotka eivät ole omiani, mutta teen nyt poikkeuksen. Tämä hummus resepti on vaan niiiiiiin hyvä. Kauniin värinen, raikas ja suussasulava.  Resepti on kirjasta: Libanese kitchen, Salma Hage, Phaidon.

                                Punajuuri hummus

Tämä annos on VALTAVA. Itse tein puolikkaan annoksen ja katson sen olevan vähintäänkin tarpeeksi iso. Jos teet tätä juhliin, niin kokonainen satsi on varmasti hyvä siihen. Ohjeessa lukee 6-8 annosta tästä satsista, mutta osana ateriakokonaisuutta riittää todella monelle.

  • 800g kikherneitä purkista( tai itse keitettyjä toki)
  • 50 ml punajuuri mehua (jätin pois)
  • 3 kuorittua valkosipulin kynttä
  • 4 rlk tahinia
  • kolme keitettyä punajuurta (ei etikkasäilöttyä)
  • kahden sitruunan mehu
  • 2tl merisuolaa
  • neitsyt oliiviöljyä
Laita kikherneet, punajuuret, punajuuri mehu, valkosipuli ja tahini monitoimikoneeseen ja anna pyöriä pari minuuttia. Laita puolet sitruunamehusta sekaan, sekä suola ja anna koneen pyöriä kunnes seos on tasaista. Maista sitten ja lisää sitruunaa makusi mukaan.
Itse kun en laittanut punajuurimehua, lisäsin lopuksi koneen pyöriessä öljyä liruttaen, kunnes seos oli sopivan "kuohkeaa".
Tarjoilin tätä herkkua Turkkilaisen aterian osana, vaikka resepti onkin Libanonilainen.
Aamulla levitin sitä ruisleivälle ja sehän sopi mainiosti Suomalaisen käntyn kera.
Nautinnollisia syksyisiä herkkuhetkiä toivottaen, Minna
P.s. Olkoon sienisaaliinne tänä vuonna runsas! :)
Turkkilaisen illallisen osana!

Ja ruisleivällä!