maanantai 22. lokakuuta 2012

Papushow

Tänään oli pavunkeittopäivä! Hellalla porisi kolme suurta kattilaa höyryttäen asunnon ikkunat umpeen. Yhdessä kikherneitä, toisessa mustia papuja ja kolmannessa barbunia, eli ruskeita papuja. Liottuaan yön yli, pistin ne kiehumaan samaan aikaan aamukahvin kanssa.
Useasti kuulen, että joku ei jaksa keittää papujaan itse, mutta minä taas en jaksa maksaa tölkitetyistä pavuista, niiden kaupassa kustantamaa hintaa. Saan moninkertaisen määrän papuja samaan hintaan ostamalla ne etnisistä ruokakaupoista kuivina ja keittämällä itse. Yhdestä kilosta kuivaa saa 6x 400g. Tarkkailkaa kilohintoja! Omat kuivat papuni ja niintein myös linssini ostan joko Helsingin Itäkeskuksen Turkkilaisesta (Alanya, Puhoksen puolella), tai Hakaniemen kauppahallin takaa Intialaisesta kaupasta. Ensimmäisestä lähinnä pavut ja toisesta linssit.
Tämä papushow toistuu 2-3:n kuukauden välein ja aina on papuja pakkasessa. Tosin, koska keitän niitä aina kilotolkulla, tarvitsen suuren pakastimen.
Papumaniaksikin tätä voisi kutsua, mutta samanlainen suhde minulla on muihinkin ilmavaivoja aiheuttaviin ruoka-aineisiin: kaaliin, sipuliin, ruisleipään ja herneisiin nyt ainakin! Anteeksi ystävät...
Herkkävatsaisimmille vinkiksi, että keitinveteen lisätty peruna ja puolikas tomatti tekevät pavusta hieman siedettävämmän vatsalle ja persilja kuuluu helpottavan myös.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pavut tässä teknisempää tietoa pavuista
http://www.ekolo.fi/info/palkokasvit/28/ ja tässä muutamien ravintoarvoja ja käyttöohjeita.


Perjantaimarkkinat Turkin Antalyassa



Papuja omalta maalta
Minulla on suuri kasvimaa, missä tänäkin vuonna kasvoi sen seitsemää sorttia papuja. Sato oli runsas ja riitti niin pakastettavaksi, kuin ystävillekkin annettavaksi. Papuja voit kasvattaa vaikka parvekkeella.
Tämän päivän katastrofiksi voidaan laskea se, että tämä blogiteksti kuvineen ja linkkeineen on tehty kaksi kertaa. Onnistuin poistamaan alkuperäisen ja jouduin tekemään kaiken alusta uudestaa. Ehkä opin tästä jotain, tai sitten en! Tästä johtuen ja koska keittämäni pavut piti punnita ja pussitta ja muutakin menoa oli, jäi aikaa varsinaiseen ruoanvalmistukseen hyvin niukasti. Kahden uroksen nälkäiset katseet saivat minuun vauhtia ja tekaisin tämän nopean, helpon ja edullisen ruoan. Resepti on muunneltavissa monella lailla, mutta laitan sen nyt teille, kuten sen tänään valmistin. Pistän perään sitten muutaman muunteluehdotuksen.


                                       MAKKARA-PEKONI-KIKHERNEKASARI

  • keskikokoinen sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulin kyntää hienonnettuna
  • 2 rlk ruokaöljyä
  • 2 keskikokoista porkkanaa viipaloituna
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa, eli juustokuminaa
  • hyppysellinen sormisuolaa
  • purkki tomaattimurskaa
  • 1dl vettä
  • 1tl sokeria
  • paketti amerikanpekonia suikaloituna (saksilla kätevä suikaloida)
  • Paketti Wilhelm makkaraa kuutioituna (perinteinen)
  • n.500g keitettyjä kikherneitä
  • pieni nippu lehtipersiljaa
  • tuoretta timjamia reippaasti
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  1.  Kuullota sipulia paistokasarissa kuumassa öljyssä kekilämmöllä muutama minuutti. Älä ruskista!
  2. Lisää valkosipuli ja kuullota enintään 1 minuutti.Vähempikin riittä.
  3. Lisää porkkana ja mausteet ja paista pari minuutti, kunnes masteet alkavat tuoksua voimakkaasti.
  4. Lisää tomaattimurska, vesi ja sokeri. Anna kiehahtaa, peitä kannella ja anna porista miedolla lämmöllä seuraavien vaiheiden ajan.
  5. Laita pekoni kylmälle suurelle paistinpannuulle. Nosta lämpö maksimiin ja anna nesteen kiehua pois ja rasvan irrota pekonista. Sekoita välillä. Kun pekoni alkaa ruskistua, lisää makkara ja ruskista kevyesti.
  6. Lisää pekoni-makkara seos ja kikherneet kasariin. Kuumenna sekoittaen koko hoito kiehuvan kuumaksi.
  7. Lisää lopuksi yrtit, suola ja pippuri maun mukaan.

Itse syön ruoan sellaisenaan, kun taas perheen urhot turkkilaisen jogurtin kera. Tämähän on "all in one" ruoka, mutta halutessasi tarjoa rapean leivän kanssa.Jos viitsit kaltata tuoreet tomaatit( 3-4) on se aina parempi.
Puolet paprikajauheesta voit vaihtaa chilijauheeseen.
Makkara voi olla mitä vain lihaisaa makkaraa. Mitä vahvempi maku sen parempi!
Voit käyttää mitä vain papuja.

Näin on tämä papuinen päivä pulkassa ja ensiyönä mittaillaan kuinka korkealle peitto leijailee! Hohohoh, tästä tulle hupaisa yö!

Buenosairekset vaan teille toivottaa Porvoon papuparonitar Minna


Synnytystuskia

Pitkän kypsyttelyn jälkeen vihdoin pääsin alkuun! Kuinka monta pohdintatuokiota ja klikkausta tämä on vaatinu? Tuhansia, luulisin. Ennen tätä omaa blogiani, ei minulla ollut minkäänlaista kokemusta ,tai näkemystä bloginpitämisestä. En seurannut kenenkään blogia, eikä minulla oikeastaan ole hajua mitä tästä tulee. Minulla kuitenkin on tarve jakaa kokemuksiani ja tämä tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta.
Olen muusikko ja tämä seikka tulee seuraamaan mukana kirjoituksissa ja kuvissa. Pääasiana kuitenkin ruoka! Rakastan ruokaa ja kaikkea siihen littyvää. Keittokirjoja, mausteita, ruoanlaittovälineitä, tv-ohjelmia(minulla ei ole kylläkään tv:tä), ravintoloita, ruokamatkailua, keskustelua ruoasta, ruoan kasvatusta ja keräilyä ja sitä itseään tietenkin, ruoan valmistusta! Yksi tärkeä vielä, mikä tuntuu ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta minulle se ei sitä ole, nimittäin ruokaostoksilla käynti! Siitäkin tulen teille kirjoittamaan runsain mitoin.
Tämä blogi haastaa minut omassa mittakaavassani aikamoisiin urotekoihin. Tekstin tuottaminen on ollut minulle aina hyvin kivuliasta. Joten osasyy tähän kaikkeen on myös itseni voittaminen.
Tulevissa blogeissani jaan elämääni ruoan ja musiikin kautta ja toivon, että viihdytte kanssani tällä matkalla.
Ja kertokaa mieluusti mikä ihastutti tai vihastutti blogissani. Tekstit, kuvat ja reseptit ovat omiani, jollei muutoin mainita!

Raikkain syysterveisin Minna