lauantai 3. toukokuuta 2014

Casvimaa ja cannelonit

Tänään alkoi kasvimaakausi osaltani. Olen vuokrannut yhteensä aarin, eli kaksi viljelypalstaa monivuotisina. Neljäs vuosi lähti käyntiin samassa paikassa ja yhteensä kahdeksas viljelyvuosi. Multaa , siemenperunoita, istukassipuleita, valkosipuleita, siemeniä ja tarvikkeita tarttui kaupasta mukaan tiluksille tänään. Tarkastuskierros mailla osoitti, että lähes kaikki oli kohdallaan, eikä tuhoja ollut muita, kuin ihmisen aiheuttamia. Joku oli ottanut vadelmapensaista itselleen istutettavaa. Noh, vähillä tuhoilla päästiin kuitenkin tällä kertaa. Alkuviikosta alkaa hurja lapiointi ja kuopimisurakka ja pian päästään kylvämään ensimmäiset siemenet. On mahtavaa päästää puuhaamaan ulkoilmaan ja luonnon helmaan ja itse kasvattama ruoka vaan maistuu ja tuntuu niin kovin hyvältä.
Pieni näyte viimevuoden sadosta
Sen verran uupunut olin kotiin tullessani päivän puuhista, että olin vallan onnellinen eilen tehdystä ruoasta jääkaapissa. Taas valmistui uusi resepti käyttämällä aineksia, joita kaapeista löytyi. Ruoka onnistui mainiosti ja tässä teille oma canneloni reseptini.

                                        JAUHELIHA-MUNAKOISO CANNELONIT

  • 400gr rasvaista naudanjauhelihaa (lammas olisi vielä parempi vaihtoehto)
  •  Suurehko munakoiso kuutioituna 1-2cm kuutioiksi
  •  Iso sipuli, tai kaksi pientähienonnettuna
  •  4 valkosipulin kynttä viipaloituna, tai hienonnettuna
  •  Tölkki paseerattua tomaattia
  •  Chilirouhetta 1/2 tl, tai maun mukaan
  •  1tl sokeria
  •  2tl suolaa, tai maun mukaan
  •  1tl kuivattua rosmariinia
  •  reippaasti mustaapipputia mieluiten myllystä suoraan
  • suuri kourallinen persiljaa hienonnettuna
  •  n. puoli pakettia canneloneja, tai niin paljon kun täytettä riittää
  •  paketti Kreikkalaista fetajuustoa (vuohen/lampaan fetaa)
  1. Kuullota sipulia kovalla lämmöllä paistokasarissa muutama minuutti. (n.2rl öljyä) 
  2.  Lisää valkosipuli ja chili ja paista noin 1/2 minuttia. Varo polttamasta valkosipulia,
  3. Lisää jauheliha ja paista kunnes kaikki neste on kiehunut pois.
  4.  Sekoita mukaan munakoiso kuutiot ja suola ja paista sekoittaen välillä n.5min
  5.  Lisää paseerattu tomaatti, sokeri ja rosmariini . Sekoita ja anna kiehahtaa
  6.  Laita kasariin kansi päälle, laske lämpö miedoksi ja anna hautua n. 20 min.
  7.  Täytteen hautuessa lämmitä uuni n. 225 asteeseen ja murusta feta lautasella haarukalla.
  8.  Ota kasari pois levyltä ja sekoita mukaan persilja ja mustapippuri.
  9.  Maista ja lisää mausteita ,jos siltä tuntuu, mutta suolaa en suosittele lisättävän, koska feta on aika suolaista.
  10.  Ota eriksen puolet täytteestä, joka tulee cannelonien sisään. Jäljellejäävästä täytteestä puolet menee vuoan pohjalle minkä tulee olla suht pieni, niin että cannelonit ovat tiiviisti vierekkäin. Toinen puoli tulee cannelonien päälle. 
  11.  Täytä cannelonit pienellä lusikalla ja aseta vuokaan vierekkäin.(Itselläni oli vääränlainen vuoka ja jouduin lattamaan niitä päällekkäin, mutta sitä en suosittele)
  12.  Levitä loput täytteestä cannelonien päälle ja murustettu feta koko komeuden päälle tasaisesti.
  13.  Sitten uunin keskivaiheille n. tunniksi. 
  14.  Ja sitten nauttimaan vaikkapa raikkaan salaatin kera
 Lasagne näistä aineksista ei olisi hullumpi vaihtoehto sekään, mutta tälläistä tällä kertaa.
Uuniin menossa
Ja nautitaan!
Olkaa kiltisti ja syökää reippaasti, toivoo kasvimaankakara Minna

perjantai 2. toukokuuta 2014

Juhlasta juhlaan

Pari viime viikko ovat olleet aikamoisen hektisiä. Kevättanssien järjestelyt ja siellä esiintyminen, pääsiäinen ja vappu. Ja tietysti ruokavieraita oli kumpanakin pyhänä. Sen verran kiirettä piti ,että kuvia tuli otettua niukasti, eikä uudet reseptitkään päässeet paperille asti. Ehdin käydä laivareissun Tukholmassakin. Tänään sain jo aikaiseksi uuden reseptin, jonka kanssanne jaan huomenna. Tähän perään muutama kuva parin viikon edesottamuksista!
Tukholman kukkaloistoa

Kevättanssit Taidetehtaalla, kuva Petri Virtanen

Vappuaaton grillailua. Broilerivartaita marinoituna. Öljyä,sitruunaa, valkosipulia,persiljaa, provencenyrttejä, mustaa pippuria ja hiukan suolaa.
Huomenna alkavat kasvimaan kevätpuuhat mullan hakemisella ja siivouksella. Raitista ilmaa tarvitaan juhlinnan jälkeen! Maukasta viikonloppua teille toivottaa partyanimal Minna!